Stiati ca tatal poate fi gelos pe propriul copil?!

1,2,3….Start! Cine ajunge primul in bratele tale, mamico?… copilul sau tatal lui?

Te-ai gandit vreodata ca si sotul tau devenit proaspat tatic are nevoie de un timp pentru a se adapta noului rol? S-ar putea in timpul acestui proces, tatal chiar sa devina gelos pe propriul copil.

Nou-nascutul capteaza atat atentia bunicilor, a rudelor dar in primul rand atentia ta, ca mama. Acum tot universul se invarte in jurul lui. 

Astazi tu, nu mai esti doar sotie ci ai un rol in plus de indeplinit. A fi o mama buna e o provocare si va trebui sa-ti folosesti toate resursele de care dispui pentru a reusi.

El, tatal l-a primit cu mare bucurie pe micut dupa o perioada si asa stresanta si neobisnuit de solicitanta fiindca tu, viitoarea mamica i-ai cerut permanent ajutorul. Lucruri simple pe care obisnuiai sa le faci singura acum iti puneau probleme.

Un barbat devenit peste noapte tatic nu stie cum sa gestioneze noile responsabilitati fiindca realitatea lui s-a schimbat si nu mai e in centrul atentiei ca altadata. Se poate vorbi chiar de o tranzitie a barbatului de la rolul de sot la cel de tata.

Cand mama si iubita devin doua entitati

De obicei cand venea de la serviciu il intrebai cum se simte, ce mai e nou si ce ar vrea sa manance la cina. Azi tu nu il mai astepti in prag, nu prea ii mai zambesti, esti mereu obosita si nemultumita, nu mai ai timp sa discuti cu el ca altadata, ce sa mai vorbim despre preferintele lui culinare! J

De multe ori, mamicile uita pur si simplu de partenerul lor fiindca pe de o parte trebuie sa gestioneze schimbarile la nivel fizic si pe de alta parte pe cele la nivel psihologic. Cand sa mai aiba timp sa se gandeasca si la problemele lui sotului ori sa se puna in locul lui?!

Bucuria de a fi parinte apare odata cu aparitia copilului insa depresia se poate instala de ambele parti: atat a mamei cat si a tatalui.

Solutia salvatoare este comunicarea si colaborarea activa a ambilor parinti in ingrijirea si hranirea bebelusului.

Barbatul – tata VS. barbatul – sot

Retrogradarea barbatului de pe locul principal ii poate genera acestuia un sentiment de gelozie greu de stapanit. Taticul se simte neglijat fiindca intreaga atentie a mamei este oferita copilului. Orice ar face el, barbatul, acum va iesi pe locul doi si stiti bine ca in lumea barbatilor nu conteaza jocul ci conteaza cine castiga!

Daca sotul tau, proaspat tatic e de la o vreme tacut, ori daca vine din ce in ce mai tarziu de la serviciu, daca petrece mai mult timp cu prietenii decat in prezenta copilului atunci s-ar putea ca el sa fie gelos pe iubirea proaspata dintre tine si puiul tau. E  o traire normala, fireasca in anumite limite.

Taticul trebuie implicat si el in viata copilului iar responsabilitatile trebuie impartite. Mandria de a fi parinte va umbri gelozia cand va realiza ca nu exista o competitie intre el si copil pentru dragostea si atentia femeii din viata lor.

Nimic nu mai e la fel fiindca viata voastra s-a schimbat insa clarificarea sentimentelor reciproce poate fi un colac de salvare intr-o situatie tensionata si aparent fara iesire.

Construirea unei relatii frumoase si armonioase intre un copil si tatal lui are la baza indrumarea mamei. Nimeni nu trebuie sa concureze pentru sentimentele copilului sau sa lupte cu si impotriva lui de parca ar fi o competitie.

Draga mea mamica, tot in sarcina ta ramane si gestionarea relatiei intime si afective cu sotul tau. Creati momente speciale si savurati-le pe indelete. O ora sau doua petrecute impreuna va pot salva casnicia. Daca bebelusul este in siguranta alaturi de o persoana de incredere atunci nu va ramane decat sa va redescoperiti si sa actualizati prin comunicare relatia voastra din prezent si schimbarile prin care ati trecut.

Bucurati-va impreuna de noul statut de parinte si pretuiti clipele unice petrecute impreuna cu puiul vostru!