Ce facem cand ne contrazic bunicii?

Relatia unui bunic cu nepotul sau este una de neinlocuit. Ca parinte trebuie sa le dai dreptul amandorura sa se bucure de aceasta relatie speciala.

Bunicii ar trebui sa nu treaca peste cuvantul parintilor si sa nu le submineze autoritatea. 

Daca implicarea bunicilor in viata copiilor nu este una benefica atunci tu ca parinte poti apela la stat si sa-ti dai copilul la cresa sau gradinita inca de timpuriu. Altfel consecintele vor fi greu de suportat fiindca cel mic se poate transforma total si va fi de nerecunoscut.

Sigur, ca exista si unii bunici mai responsabili decat parintii insisi iar acestia ar trebui pretuiti la adevarata lor valoare.

Iata cateva sfaturi practice pentru o relatie buna si civilizata cu bunicii:

Ascultati cu rabdare opinia bunicilor si incercati sa intelegeti punctul lor de vedere. Amanati pe mai tarziu oferirea unui raspuns concret.

Astfel lucrurile nu vor fi judecate in graba cand conflictul este fierbinte. (lasati-va timp de gandire)

 

Daca bunicii il coplesesc pe cel mic aducandu-i prea multe cadouri dulci, atunci fie mergeti impreuna la cumparaturi fie le puteti sugera altfel de atentii amintindu-le ca cel mic are nevoie de o multime de alte lucruri. (hainute, jucarii, vacante petrecute in aer curat, plimbari in parc, momente speciale)

 

Puneti-va in locul bunicilor! Daca voi ati fi in locul lor cum v-ar placea sa fie aceasta relatie? Puteti sa va spuneti direct punctul de vedere sau sa dati exemplul altor parinti care trec prin aceeasi situatie. Cu siguranta cu totii ii doriti binele copilului asa ca stabiliti niste limite cat mai concrete in implicarea fiecaruia in privinta educatiei.

 

Nu le refuzati ajutorul! Lasati-i sa petreaca timp cu nepotii dar si sa se implice in ceea ce priveste treburile casnice sau la indeplinirea celorlalte responsabilitati care tin de copil. (cumpararea hainutelor, a accesoriilor pentru camera lui, pregatirea mesei, curatarea camerei)

Bunicii care nu se implica in viata nepotilor se pot simti inutili.

 

Stabiliti niste reguli pe care sa le respectati fara sa mai intrati in conflict. Transmiteti-le cu blandete dar si cu fermitate ca dvs. va asumati intreaga raspundere in privinta copilului si ei trebuie sa respecte metodelor dvs. de a actiona.

 

Puneti-va de acord in situatii speciale! In cazul in care copiii isi petrec timpul lor liber acasa la bunici iar acestia nu reusesc sub nicio forma sa urmeze programul obisnuit al copilului dvs. trebuie sa-i explicati celui mic ca in case diferite sunt reguli diferite, astfel nu va mai fi dezorientat.

 

Nu fiti gelosi pe relatia copil-bunic! Lasati-i si pe ei sa aiba momentele lor speciale iar dvs. mentineti o relatie cat mai apropiata cu cel mic petrecand timp de calitate impreuna. Daca veti suda aceasta relatie bunicii nu vor mai avea tendinta de acaparare a copilului.

Nu-i responsabilizati complet pe bunici pentru educatia nepotului!

Comportamentul copilului nu ii face pe ei direct raspunzatori de acest lucru. Sunt o multime de alti factori care contribuie la rasfatul si toanele copilului dvs.

Evitati certurile in fata copilului! Cel mic va fi primul care va avea de suferit. Ori isi va pierde increderea in sine datorita acestei situatii conflictuale ori il va santaja pe adultul care se dovedeste mai slab in anumite situatii.

Evitati umilirea bunicilor in fata copiilor! Altfel s-ar putea ca cei mici sa va copieze comportamentul.

Spuneti-le  bunicilor cat de mult le pretuiti ajutorul si incurajati-i sa aiba si ei propriile momente de liniste si relaxare astfel incat copilul sa nu ii oboseasca si sa devina o povara.

Trebuie sa-i lasati atat pe copii cat si pe bunici sa-si construiasca propria relatie insa abaterile trebuie sanctionate de ambele parti. Cu cat mai variate sunt opiniile adultilor cu atat mai dezorientat este copilul care nu stie pe cine sa mai asculte.

http://www.totuldespremame.ro/vocea-ta/vocea-ta-ce-facem-cand-ne-contrazic-bunicii