Ratiune sau emotie?

Daca trecem prin filtrul creierului ratiunea si emotia, cea din urma nu poate fi oprita caci motorul emotiei nu este creierul ci inima.

Definitia personala a eului este influentata in mod covarsitor de emotiile pe care le traim si a caror busola este atat de greu de controlat!

Insa uneori emotiile pot deveni prea puternice si atunci ne influenteaza deciziile, comportamentul, gandirea. Trebuie sa invatam sa traim intr-un mod sanatos gasind un echilibru intre emotie si ratiune. Gandirea limpede ne va ajuta sa discernem, sa renuntam la aversiune si incrancenare manifestand o tendinta puternica de ancorare in realitate. Totusi in aceasta batalie va iesi invingatoare emotia.

Pentru ca actionam cu inima creierul gaseste o justificare care pare logica desi nu este asa. Ne declaram  multumiti insa aceste lucruri privite cu detasare de altcineva vor fi gasite irationale.

Cea mai fericita situatie este cand, din dorinta de a evolua ajungem sa ne cunoastem mai bine, sa ne intelegem si sa ne acceptam comportamentul in functie de starea noastra mentala dar si de vibratiile transmise de emotia ce o traim.

De obicei emotia vine si pleaca iar daca te opui nu vei reusi sa o depasesti. E bine sa invatam controlul emotional inca din copilarie. Un copil care stie sa-si controleze impulsurile ajunge un adult mai bine integrat in viata.

In general discretia sau faptul ca esti rezervat iti cultiva o aura de mister si o doza de inteligenta ce nu trebuie dezvaluita decat in momentele cheie.

In general exprimarea sau reprimarea emotiilor tine de mediul in care traiesti, de educatia primita, de experientele traite dar in cea mai mare parte de personalitatea individului. Este de evitat sa te expui lasand trairile sa ti se imprime pe chip.

Si mai grav este cand iei decizii vitale in situatii tensionate, decizii pe care mai tarziu sigur le vei regreta.

Uneori emotiile ne dezvaluie umanitatea in cel mai profund mod posibil alterori scot la iveala o latura rece, cerebrala, verticala. Dragostea, sentimentul suprem castiga de cele mai multe ori batalia contra ratiunii situatiile putand fi din cele mai stranii sau dificile.

Cu cat intelegi mai bine ceea ce simti identifici emotiile si inveti sa le controlezi. Insa cel mai tragic lucru este cand individul neaga existenta emotiilor si astfel inchide permanent  usa manifestarii sentimentelor. Autocontrolul este un lucru bun, care se exerseaza, care face parte din viata si pe care trebuie sa ti-l insusesti de la varste fragede. Nu trebuie totusi sa abuzam de el.

Emotiile sunt utile fiindca te ajuta sa devii increzator, sa-ti constientizezi propriile trairi daca apelezi la analiza, auto-terapie si multa rabdare.

Dezvoltarea continua a inteligentei emotionale este cheia echilibrului intre ratiune si emotie atat in plan personal cat si social, totusi viata trebuie sa ne fie guvernata de sentimente alese de ritmul inimii noastre.

http://www.femeiastie.ro/ghid-de-supravietuire/psihologie-sociologie/ratiune-sau-emotie