Invata sa-ti stabilesti corect prioritatile!

Traindu-ti viata intr-un mod constient si autentic vei reusi sa-ti identifici valorile, interesele si aptitudinile si sa-ti stabiliesti intr-un mod corect prioritatile.

Stabileste-ti obiectivele. Gandeste-te la ceea ce este cu adevarat important pentru tine.

Noteaza-ti pe un carnetel cele mai importante aspecte ale vietii tale. Sanatatea, educatia, distractia, familia, sportul, serviciul trebuie sa ocupe lista cu cele maxim 3-5 lucruri importante din viata ta.

Poti completa sirul si cu alte lucruri sau activitati pe care vrei sa le intreprinzi insa prioritizeaza doar ceea ce este esential.

Gandeste-te la lucrurile pe care le faci zilnic.

Incepand cu momentul cand te trezesti dimineata, iei micul dejun (unul sanatos, daca sanatatea e una din prioritatile tale) si mergand la serviciu analizeaza pas cu pas daca actiunile pe care le intreprinzi sunt in concordanta cu ceea ce conteaza cu adevarat pentru tine.

Noteaza-ti cum se desfasoara o zi din viata ta de dimineata pana seara.

Taie de pe lista activitatile “urgente”.

Asa zisele “urgente” reprezinta propriile tale decizii si trebuie sa constientizezi ca limitele ti le stabilesti singur. Daca nu vei face ordine in viata ta, totul va deveni o prioritate ce te va inghiti incet, incet.

Responsabilizeaza-i si pe ceilalti. Deleaga anumite sarcini celor apropiati, familiei sau colegilor in functie de caz. De exemplu pentru a scuti drumul spre banca poti alege sa faci platile online.

Foloseste timpul in favoarea ta.

Activitatile cate iti ocupa cel mai mult timp din viata se indreapta cu adevarat catre obiectivele tale? Daca nu, atunci e momentul sa iei masuri si sa-ti gestionezi timpul mai eficient. Lucreaza in ritmul tau natural si exploateaza perioadele cand dai dovada de productivitate la maxim.

Nu lasa pe maine ce poti face azi! Amanarea iti iroseste energia.

Gaseste un echilibru intre obiective si prioritati.

Accepta ca schimbarea ritmului de viata nu e usoara fiind un proces de durata, greu acceptat uneori. Beneficiile nu apar peste noapte insa sta in puterea noastra sa facem totul pentru ca fiecare zi sa ne aduca mai aproape de visul nostru.

Fa o evaluare saptamanala si observa daca noul program aduce schimbari benefice in viata ta.

Fii realist. Nu te subestima dar nici nu te crede magician!

Stabileste-ti prioritatile dar nu uita sa-ti elaborezi si un plan de actiune. Dand dovada de realism nu vei mai avea senzatia ca bati pasul pe loc ori ca succesul e de neatins.

Stabileste-ti teluri din ce in ce mai mari, dar fa-o treptat.

Nu lasa stresul  sa te afecteze caci eliminarea lui a fost motivul pentru care ai decis sa-ti faci ordine in viata. Nu-i gasi substitut ci elimina-l.

Pastreaza-ti concentrarea.

Vei fi tentat sa te implici in multe activitati si cu cat sunt mai multe cu atat nivelul de atentie scade si se distribuie in multe directii. Ramai concentrat asupra scopului propus si nu-ti neglija obiectivele.

Cu cat vei investi mai multa energie in ceea ce ti-ai propus cu atat mai repede vor aparea rezultatele.

Intretine entuziasmul in deciziile tale.

Daca nu va aratati entuziasmat de propriile hotarari interesul o sa scada treptat pana cand va disparea. Obiectivele sunt prioritare daca intr-adevar va aduc satisfactie si emotie pozitiva.

Amintiti-va de buna-dispozitie ce v-a mobilizat in demararea acestui proces de schimbare si retraiti proiectiv emotia succesului.

Sarbatoreste fiecare mica reusita.

Este important ca recompensa sa vina dupa un anumit timp in care ati respectat cu strictete programul propus si prioritatile au fost pe deplin satisfacute.

Orice lucru bine facut trebuie sarbatorit. Motivatia va activa resursele si asa puteti trece mai departe in atingerea unui nou obiectiv.

http://www.psychologies.ro/cunoaste-te/invata-sa-ti-stabilesti-corect-prioritatile