Cum sa depasesti mai usor conflictele cu copilul vitreg

Sunteti casatoriti de ceva timp insa copilul partenerului tau nici acum nu te accepta in viata lui. Iata cateva sugestii despre cum sa te comporti in functie de situatie:

Copilul te respinge si striga la tine ca nu esti mama lui.

In primul rand trebuie sa-ti pastrezi calmul si sa fii sincera atat cu tine cat si cu copilul.

Niciodata nu o vei putea inlocui pe mama lui si oricum nu asta trebuie sa fie scopul tau.

Doar dand dovada de rabdare si trecand proba timpului vei putea construi o relatie autentica cu micutul. Ofera-ti ajutorul, incearca sa te joci cu el dar nu forta lucrurile daca el nu vrea sa petreaca timp in compania ta. Lasa timpul sa faca tranzitia mai usoara.

Comunica deschis, sincer si cauta sa-i castigi increderea.

Copilul este gelos pe tine si crede ca ii furi tatal.

E firesc ca cel mic sa nutreasca sentimente de gelozie fiindca atentia tatalui este impartita intre tine, noua lui mama si el. Un copil va spera intotdeauna ca parintii lui sa se impace si sa revina la vechea formula care ii era atat de familiara si confortabila din

punct de vedere emotional. Pentru a intelege sentimentele copilului ar trebui sa dai dovada de empatie si sa ii respecti suferinta. Aceste rani e posibil sa nu se vindece niciodata.

Stabileste un set de reguli impreuna cu partenerul tau raportat la timpul liber petrecut impreuna. Puneti nevoile copilului pe primul plan si apoi dorintele. Implicati-l si pe el in luarea deciziilor.

Copilului ii este teama de tine si te respinge.

Daca nu va cunoasteti de prea mult timp si copilul nu a avut timp sa se acomodeze atunci e posibil ca el sa aiba reactii de genul asta. Va pleca in camera lui, va evita orice contact cu tine si te va respinge ori de cate ori are ocazia.

Nu-i poti cere sa te iubeasca  sau sa te placa daca pana atunci nu ai avut o relatie cu el. Nu incerca sa-l critici sau sa ii impui lucruri fiindca doar respectandu-l vei fi respectata la randul tau. Pastreaza o nota calda in conversatiile tale cu el  si o atitudine pozitiva.

Copilul te manipuleaza si profita de absenta tatalui pentru a fi rautacios.

O mama vitrega nu trebuie sa se transforme in vrajitoarea cea rea insa nici nu trebuie sa-i permita copilului lipsa de respect. Fii ferma atunci cand cel mic depaseste limitele impuse si sanctioneaza-l cand este obraznic. Nu-i ascunde partenerului tau atitudinea lui incercand sa rezolvi totul singura dar nici nu exagera parandu-l pe copil pentru orice fleac.

Atentie mare la felul in care alegi sa-i castigi simpatia copilului. Cadourile nu ii vor castiga respectul. Poate profita de acest lucru si te va manipula de cate ori va avea ocazia.

Copilul se simte ranit, confuz  si este furios.

Toate conversatiile voastre se desfasoara pe un ton ridicat si acuzator. Daca tu ai aparut in viata lui de foarte putin timp si copilului nu i s-a explicat situatia prin care va trece el se simti confuz raportat la rolul lui in noua familie. Poate trai sentimente de furie si revolta, indignare. Fii empatica si pune-te in situatia lui. Accepta-i sentimentele si lasa-l sa se exprime liber.

Impreuna cu tatal purtati o discutie sincera si realista despre cum ar trebui sa evolueze viata voastra pe viitor. Incearca chiar sa o implici si pe mama naturala in viata lui. Arata respect atat fata de copil cat si fata de mama si nu o critica indiferent de situatie.

Copilul traieste intr-o stare de tensiune si se considera vinovat de divortul parintilor sai.

In primul rand separarea parintilor trebuie explicata de acestia si clarificata. Copilului trebuie sa i se spuna ca nu el poarta aceasta responsabilitate si ca parintii naturali vor avea intotdeauna acest rol veridic in viata lui. Tensiunea interioara pe care o simte copilul ii creaza stari de confuzie.

Pot exista stiluri diferite de educatie ale parintilor de aceea trebuie ca ei sa se puna de acord asupra deciziilor importante din viata copilului si stabilind un numitor comun al principiilor de baza.