Ofera-i copilului experiente, nu obiecte!

Dragostea manifestata catre copiii nostri poate imbraca de multe ori forme diverse. Tentatia de a-i cumpara micutului din ce in ce mai multe jucarii poate veni in contradictie cu

valorile pe care am vrea sa i le transmitem.
Adevarul este ca nu exista jucarie de care copilul sa nu se plictiseasca. Atunci, ce ne ramane de facut?

Nu de putine ori se intampla ca parintii sa incerce sa compenseze prezenta lor in viata copilului cumparandu-i o tona de jucarii. Dar, degeaba ii cumperi tot universul daca tu nu esti alaturi de el. Vrei sa te revansezi, te simti vinovat, iti place sa-l vezi bucuros si fericit fiindca il iubesti dar cel mai mare cadou pe care il poti face copilului tau este timpul petrecut impreuna.

Alegeti sa-i oferiti copilului experiente, nu obiecte!

La ce bun sa ingropi un copil in jucarii? Chiar daca e ziua lui el nu trebuie coplesit cu daruri. Practic, daruindu-i fara limite, cadou dupa cadou risti sa intri intr-o competitie in care vei esua lamentabil. De fiecare data cadoul va fi din ce in ce mai scump, mai mare, mai rar, mai special pentru a-i putea face copilului cu adevarat, o surpriza.

Observ in jurul meu copii care nu au mai mult de 10-12 ani si tin in mana telefoane care valoreaza cel putin cat doua salarii minime pe economie. Intrebarea este: daca la 12 ani primeste un asemenea cadou cu ce il mai puteti surprinde la 15 ani?

O plimbare sau un picnic in parc, o excursie la munte cu cortul, inchirierea unor biciclete si alegerea unui traseu necunoscut, un curs de limba straina, o vizita la o gradina zoologica sau la un muzeu, un curs de dezvoltare personala ori unul in care sa-si cunoasca mai bine emotiile si sa le poata integra cu succes pot fi experiente de neuitat pentru copilul dumneavoastra.

De exemplu decat sa-i oferiti ultimul tip de telefon aparut pe piata alegeti sa petreceti o vacanta impreuna. Intotdeauna isi va aminti cu nostalgie momentele speciale in compania parintilor.

Apoi, fiecare activitate de la pictura, dans ori calarie il poate ajuta in dezvoltarea lui personala. Asa are ocazia sa descopere ce-i place si pe viitor sa aleaga o directie in care sa se indrepte ca adult. Mare grija insa ca nu cumva sa treceti in extrema cealalta si sa-l inscrieti pe copil la prea multe cursuri. Nu le va putea face fata si-l vor obosi in loc sa-l distreze.

Lasati-l sa-si petreaca timp alaturi de alti copii, sa experimenteze jocuri diverse, sentimente noi, contradictorii. Construirea relatiilor sociale ii stimuleaza intelectul. Micile competitii ii vor hrani stima de sine si increderea in fortele proprii atunci cand le va castiga. Daca va pierde va trebui sa invete ca esecurile sunt lectii de viata si astfel va fi motivat sa lupte sau sa accepte situatia dupa caz.

Incercati sa-i oferiti momente speciale. Va amintiti cand ati mers prima data la teatru? Cand si ce film ati vazut la cinematograf? Cand ati mancat prima data la un restaurant? Cand ati zburat prima data cu avionul?

Experientele oferite copilului sunt menite sa-i contureze personalitatea pe viitor. Nu trebuie sa intreprindeti activitati costisitoare. Profitati de vremea frumoasa sau de vreun eveniment cultural in oras si incercati sa-l duceti in locuri cat mai diverse. Daca se anunta o ploaie de stele mergeti la Institutul Astronomic sa vedeti fenomenul prin telescop.

Sa nu uitam ca experintele presupun si asumarea responsabilitatii. Uneori sunt adevarate provocari! Dati-i ocazia copilului sa-si asume propriile decizii. Lasati-l sa-si aleaga  hainele, activitatile preferate si prietenii in functie de calitatile lor. Copiii trebuie sa stie ca detin controlul propriei vieti si ca au puterea de a schimba lucrurile. Toate acestea fireste adaptate varstei lor si fara rabat la sanatate sau siguranta!

Amintiti-va de propria copilarie. Ce ati retinut din multitudinea de intamplari? Emotiile resimtite in momente cheie si-au pus amprenta asupra dvs. Prima zi de scoala fiindca erati un pic speriati, bucuria vacantelor la mare, tristetea despartirii de cineva drag, furia cand un prieten v-a dezamagit…toate astea s-au sedimentat si va influenteaza viata in prezent.

Nu uitati ca dvs. ca parinti sunteti cei care modelati mintea si deprinderile copilului. Nu exista nicio competitie la care trebui sa dovediti ca sunteti cel mai bun parinte. Oferindu-i copilului haine de firma, saci de dulciuri sau zeci de jucarii nu faceti decat sa cresteti un copil rasfatat si materialist. Mai bine petreceti timp de calitate impreuna invatandu-l sa exploreze micul lui univers dand dovada de curiozitate si perseverenta.

Un copil care isi antreneaza creativitatea si traieste experiente cat mai vaste va gestiona cu succes provocarile pe care viata i le va oferi.

http://www.totuldespremame.ro/vocea-ta/vocea-ta-ofera-i-copilului-experiente-nu-obiecte-dragostea-nu-se-cumpara