Am nevoie sa fiu singur!

Singurătatea este pentru spirit ceea ce este hrana este pentru corp.”… spunea Seneca.

Singuratatea poate fi o afectiune, un sentiment sau o nevoie.

Fiecare dintre noi va experimenta acest fenomen diferit, in functie de stadiul dezvoltarii personale in care se afla si de contextul relatiilor interpersonale.
Mediul joaca si el un rol important dar rolul definitoriu ii revine individului care trebuie sa faca distinctia corecta intre realitatea prezenta si povestea imaginara generata de propria ratiune.

Nevoia de singuratate se naste tocmai din dorinta de a te simti implinit, de a fi complet. De ce mai multe ori avem impresia ca e nevoie de prezenta unei anumite persoane in viata noastra pentru a umple golul din suflet. Insa cand ajungi sa spui ca ai nevoie de cineva…atunci de fapt ai nevoie sa petreci timp cu tine. Cand linistea iti devine din dusman, aliat ai impresia ca te-ai regasit pe tine insuti ca si cand ai regasi un bun si vechi prieten.

Solitudinea aduce cu sine bucuria regasirii si o libertate fara granite. Un moment de respiro asumat poate opri tavalugul de emotii care iti guverneaza existenta. In acele momente vei putea vedea cu ochii mintii dar mai ales cu sufletul ceea ce este cu adevarat important in viata ta. Toate celelalte lucruri vor pali atunci cand adevarul absolut iese la iveala. Sa cauti sa fii sincer, sa nu te minti caci risti sa-ti faci singur rau.

Nevoia de singuratate vine cateodata in momente nefericite, cand esti melancolic ori depresiv. Atunci ai nevoie sa te retragi un pic, sa eviti socializarea si sa-ti dai timp pentru ca ranile sa ti se cicatrizeze. Sunt multi oameni care refuza sa iasa din aceasta situatie si de cele mai multe ori sufera de o tulburare depresiva. Sunt prinsi intr-o capcana si nu vad iesirea din ea. Le lipsesc mijloacele, vointa si mai ales ajutorul celorlalti sau al unui specialist. Intr-o prima faza ei aleg singuratatea ca pe o solutie salvatoare insa mai apoi ea devine o povara.

Totusi nu trebuie sa fii suparat, nefericit ori melancolic pentru a alege acest prilej de a comunica cu tine insuti. Solitudinea aduce evolutie fiindca doar asa poti contoriza evenimentele din viata ta, poti integra informatiile noi si fructifica experientele traite.

Un studiu publicat de Britich Journal of Psychology arata ca persoanele care au un nivel de inteligenta mai ridicat decat media prefera solitudinea pentru ca gradul lor de fericire este egal cu momentele petrecute in izolare. Persoanele inteligente socializeaza mai putin fiindca interesele lor nu corespund cu cele ale majoritatii insa acest fapt este o alegere si le aduce satisfactie. Deasemenea din cauza divergentelor de opinie acest gen de oameni isi fac mai greu prieteni insa chiar daca “Coeficientul de inteligenta desparte oamenii, coeficientul de inteligenta emotionala ii apropie!” – este concluzia prezenta a cercetatorilor psihologi.

Asadar nevoia de singuratate nu inseamna o problema emotionala ci pur si simplu un moment de regasire a propriei persoane si de valorificare a experientelor de viata traite raportate la ceea ce ofera momentul prezent.

http://www.femeiastie.ro/ghid-de-supravietuire/psihologie-sociologie/am-nevoie-sa-fiu-singur