Razboiul bunicilor pentru dragostea nepotilor

Doamna Ionescu povesteste usor intrigata cum de cateva luni a devenit din nou bunica insa

nu se astepta la o asemenea concurenta atat din partea parintilor copilului cat mai ales din partea celorlalti bunici. Traieste sentimente de gelozie si rivalitate de o intensitate greu de descris. Credea ca macar acum, la aparitia celui de-al doilea nepot lucrurile se vor schimba. Dar s-a inselat. Nici de data asta, iubirea pentru nepoti nu a reusit sa-i uneasca pe cei patru bunici.

Si-ar dori sa iasa cu bebelusul la plimbare, sa-i fie in preajma, sa-l hraneasca, sa-l ingrijeasca insa acum e singura in parc. Un sentiment de frustrare tinde sa-i inlocuieasca euforia faptului ca e din nou bunica. Nu poate concura cu ceilalti bunici. Ei locuiesc mult mai aproape de cei tineri, ii viziteaza in mod regulat, le fac cadouri costisitoare la care ea nici macar nu se poate gandi.

Zilele trecute “si-a luat inima in dinti” si s-a hotarat sa mearga sa-i viziteze pe proaspetii parinti. A trebuit sa parcurga 2 ore pana la destinatie, intr-o caldura sufocanta si sa schimbe trei mijloace de transport in comun. Doamna Ionescu sustine ca a meritat efortul iar acum povesteste insufletita cat de dragalas si de frumusel este cel mic. Insa si de data asta a trebuit sa imparta atentia copilului cu cealalta bunica. Au iesit impreuna la plimbare insa nu s-au putut abtine sa nu se contrarieze. Fiecare stie ce-i mai bine pentru copilas si isi sustine punctul de vedere. Fireste ca cel mai dezavantajat a fost bebelusul fiindca tensiunea dintre bunici a resimtit-o pe pielea lui. Ba era cu palariuta pe cap, ba cu umbreluta la carucior, fie una dintre bunici il lua prea des in brate la primul scancet, fie cealalta interpreta plansul ca o cerinta pentru alaptare.

In lupta pentru dragostea nepotilor, parintii fac regulile.

Aceasta concurenta neloiala a bunicilor fata de copii le poate dauna acestora. Micutii stiu cum sa profite de fiecare in parte insa cel mai important este sa fie stabilit un set de reguli de catre parinti in colaborare cu bunicii. Fiecare isi poate aduce aportul la cresterea si dezvoltarea armonioasa a micutilor insa nimeni nu trebuie sa concureze pentru atentia ori pentru zambetul lor.

Tendinta de a cumpara jucarii din ce in ce mai scumpe, innoirea garderobei copilului intr-un mod exagerat, vizite care se lasa cu mormane de dulciuri, reguli inventate sau interventii majore in rutina zilnica a copilului nu vor face decat sa creeze o stare de confuzie micutului. El are nevoie de un climat stabil, echilibrat si armonios in care sa creasca.

Ar fi de preferat ca la solicitarea ajutorului parintilor, bunicii sa vina la domiciul copilului. Asa nu s-ar mai creea confuzii si regulile casei ar fi mult mai clare atat pentru copil cat si pentru bunici. Toata lumea ar trebui sa actioneze in interesul superior al copilului, sa-l iubeasca neconditionat si sa il educe cu blandete.

Nu uitati dragi parinti ca voi trebuie sa va asumati si aceasta sarcina de impartire a responsabilitatilor in ceea ce-i priveste pe bunici. Diferentele de valori intre generatii, inconsistenta metodelor de educatie, anumite neintelegeri si frustrari trebuie gestionate cu finete astfel incat copilul sa nu resimta in dezvoltarea lui niciun fel de confuzie.

Probabil, concurenta bunicilor va fi mereu un subiect delicat care tensioneaza relatiile de zi cu zi in familiile extinse insa sa nu uitam un lucru esential si anume ca trebuie sa facem front comun ghidati de iubirea neconditionata pentru copilul nostru.

http://www.totuldespremame.ro/