De ce plang copiii la baie?
Daca esti dispus ca parinte pentru o clipa se te pui in locul copilului tau
poate vei afla de ce plange cand face baie. Momentul acesta ar trebui sa fie unul propice pentru relaxare si pentru distractie insa nu toti copiii accepta cu usurinta aceasta experienta desi ii este cunoscuta din primele zile de viata.
Trecerea de la cadita la cada din baie poate fi privita cu reticenta iar parintele trebuie sa dea dovada de rabdare. Daca micutul a inceput de la o vreme sa respinga aceasta idee atunci e cazul sa luati in calcul si evenimentele din trecut.
Copilul se bazeaza pe ceea ce a simtit iar apa ii poate aduce amintiri neplacute in prezent.
Iata cateva motive din cele mai diverse pentru care copilul poate plange la baie:
O cada plina cu apa poate parea atat de adanca cat o piscina in ochii copilului.
Sfat: folositi cadita pentru copii, iar daca nu aveti asa ceva macar umpleti cada de baie atat cat apa sa-i vina copilului pana la talie. Daca v-ati hotarat insa sa faceti trecerea de la cadita la cada aveti rabdare pana copilul se acomodeaza. O solutie poate fi ca el sa faca baie impreuna cu unul dintre parinti, cel putin o vreme.
Zgomotul apei care curge in cada, jetul puternic al dusului il poate inspaimanta pe copil.
Sfat: lasati dusul sa curga in cada, face mai putin zgomot.
Miscarile mamei sunt prea bruste si brutale, mama e usor nervoasa si transmite si copilului starea ei.
Sfat: un parinte tensionat care nu face fata plansului copilului sau momentului in sine ii transmite acestuia propria nervozitate si nesiguranta. Nu uitati ca cel mic se bazeaza mai mult pe ceea ce simte decat pe ceea ce-i spuneti.
Copilul se poate speria de scurgerea de la cada crezand ca si el va fi absorbit odata cu apa.
Sfat: puneti in cada de baie si obiecte mai mari pentru ca micutul sa vada ca ele nu aluneca in scurgere ci raman in cada la finalul baii.
Mama ii vorbeste pe un ton rastit.
Sfat: mama trebuie sa fie calma si sa ii descrie copilului in cuvinte simple ceea ce urmeaza sa se intample pas cu pas. Eventual ii puteti canta un cantecel care ii este familiar pentru a-i face teama sa dispara.
Mama paraseste incaperea chiar si pentru scurt timp.
Sfat: Inainte de a intra in baie mama trebuie sa se asigure ca are tot ceea ce ii trebuie fiindca altfel va fi nevoita sa-l lase pe copil nesupravegheat. Micutul se poate speria plus ca exista riscul de a se ineca. O clipa de neatentie poate fi fatala.
Baia se efectueaza in graba si copilul e tratat cu superficialitate. Parintele vrea doar sa-l spele pe copil si atat.
Sfat: folositi spumantul de baie, jucati-va cu clabucul si aduceti jucaria preferata a copilului sa faca si ea baie, nu-l grabiti pe copil sa se aseze mai repede, doar 10 secunde in plus de ezitari nu aduc raceala din senin.
Copilul se sperie daca este tinut cu capul in jos si cu ochii inchisi fiindca i se pare periculos ca un jet de apa calda sa cada fara incetare peste el. Ii intra apa in urechi, in gura si copilul are impresia ca se ineaca.
Sfat: tineti capsorul copilului pe spate si clatiti-l incet cu dusul fara ca acesta sa functioneze la capacitate maxima. Asa apa se va scurge pe spate si in tot acest timp el poate sta cu ochii deschisi pentru a vedea ce se intampla in jurul lui. O alta idee ar fi sa-i dati sa tina in manute un prosop cu care sa isi acopere ochii.
Nu uitati de exemplul personal. Copilul intodeauna isi va imita parintele. In functie de reactia pe care o aveti dvs. si copilul va reactiona in consecinta.
Apa din cada e prea fierbinte sau prea rece.
Sfat: poate ca dvs. vi se pare ca apa are temperatura optima dar copilul are pielea mai sensibila. Lasati-l si pe el sa verifice apa din cada astfel veti optiune acordul lui si nu va mai avea motive sa tipe ca apa e prea rece sau prea fierbinte.
Cand copilul se opune baii cauta sa intelegi si motivele lui. Poate ii e foame, somn sau e obosit. Poate ca s-a intamplat ceva in trecut care l-a scos din rutina lui zilnica. Poate ca atunci cand el se juca si se bucura de alt moment tu l-ai luat pe nepregatite si l-ai dus la baie. Intotdeauna copilului trebui sa-i spui ce va urma fiindca altfel ii vei lua senzatia aceea de siguranta, de control.
Mai trebuie luat in calcul si alt factor fiindca uneori refuzul copilului de a face baie poate sa nu aiba nicio legatura cu apa. El poate fi suparat din cu totul alte motive, de exemplu poate fi gelos pe atentia oferita fratiorului lui, poate s-a obisnuit sa faca baie doar cu unul dintre parinti, poate v-ati mutat si baia cea noua nu mai seamana cu cea veche ori poate ati lipit abtibilduri noi si lui nu-i plac. O para de dus noua cu cap de broscuta il poate inspaimanta pe copil, uneori.
Puneti-va in pielea lui pastrand insa raporturile!
Cu multa rabdare, cu tact si perseverenta treptat copilul va reveni la sentimente mai bune si se va obisnui cu baia. Ar fi o idee sa-l intrebati si pe el ce il deranjeaza, ce nu-i place si cum puteti imbunatati lucrurile.
Nu minimalizati aceasta teama a copilului ganditi-v a ca pentru el are un impact emotional puternic daca ii declanseaza plansul.
http://www.totuldespremame.ro/vocea-ta/de-ce-plange-copilul-la-baie
Leave a Reply