Atentie! Copilul crede tot ceea ce-i spui!
Pentru un copil rolul cuvantului in viata lui are un nivel semnificativ caci ii declanseaza procesul de gandire.
Sa nu va mirati ca cel mic crede absolut tot ce-i spuneti.
Un copil gandeste si asculta mai bine daca nu priveste in ochi persoana care-i vorbeste.
De aceea cand la scoala sau chiar si acasa i se spune copilului “uita-te la mine, cand vorbesc cu tine!” se pierde 50% din atentia celui mic. (sustine Francoise Dolto, celebra pediatra si psihanalista franceza) Spre deosebire de adulti care au nevoie de o validare a discursului, copiii prefera sa se joace, sa priveasca o revista, sau sa faca orice altceva iar vocea ce o aude sa fi parte din ambient. Atunci copilul asculta cu adevarat si memoreaza cu usurinta informatiile.
Amintiti-va de copilaria dvs. Nu existau momente cand desfasurati mai multe activitati simultan si toate intr-un mod eficient? Mie, tatal meu imi spunea “Micul meu Napoleon”. Imi scriam tema, bateam ritmul unei melodii si-i raspundeam si lui la intrebari.
Sunt multi copii care pot face aceste lucruri cu usurinta dar sunt si altii carora li se pare o povara. Si stiti de ce? Pentru ca stiindu-i pe ceilalti din jurul lor foarte ocupati ei se simt in siguranta. Toata galagia din jur o aud ca pe un zgomot de fond.
Efectuarea mai multor activitati in mod simultan si constant nu poate aduce insa beneficii pe termen lung. Deficitul de atentie se va manifesta la un moment dat si pot aparea o multime de tulburari comportamentale de la psihoze, nevroze, etc.
Copiii cred tot ceea ce le spun parintii lor!
Copiii cred tot ceea ce le spun parintii lor. Stiti situatiile acelea cand il atentionati pe cel mic si-i spuneti ca daca nu inceteaza sa strige sau sa se comporte intr-un anume fel il lasati acolo in parc, singur si plecati acasa fara el? Aceeasi situatie se intampla cand ii spuneti sa vina la masa prompt caci altfel il lasati nemancat. Si apoi aceste cuvinte si emotii pe care copilul le traieste se stocheaza undeva in subconstient si vor iesi la iveala tocmai cand va asteptati mai putin. Va mirati cand nu intelege ca nu-l veti abandona la gradinita dar el resimte aceeasi emotie ca cea din parc. Cuvintele dvs. ii rasuna in urechi.
Cu cat copilul este mai mic cu atat el este mai credul si incapabil sa puna la indoiala spusele unui adult sau validarea judecatii lui.
Mai tarziu va intelege ca atunci cand intarzie acasa chiar de va fi mustruluit tot il veti primi inapoi. Fetita mea are 12 ani si intr-o zi cand trebuia sa luam pranzul a refuzat sa manance oricare dintre felurile de mancare puse ,la dispozitie. Intr-un moment de frustrare i-am spus: “De azi nu mai gatesc nimic!” Spre surprinderea mea copilul m-a crezut si asa am gasit-o in camera ei plangand. Cand i-am cerut sa-mi explice de ce a reactionat asa, mi-a raspuns ca ii pare rau ca nu a mancat nimic, ca de fapt nu ii era foame si ar vrea sa mai gatesc si de acum incolo caci va manca cu placere.
Fireste ca nu vorbisem serios. Ma referam la faptul ca nu voi mai gati niciodata nimic din ceea ce nu-i place. Dimpotriva vroiam sa vin cu o solutie care sa asigure multumirea ei si din acest punct de vedere.
Atentie la ceea ce ii spuneti copilului dvs.! Un cuvant auzit in copilarie poate determina cursul intregii vieti!
Nu mai vorbim despre faptul ca noi parintii construim in mintea lui mitul lui Mos Craciun, al Iepurasului de Paste sau al Zanei Maselute. Noi avem bagheta magica si cu un singur cuvant cream si desfiintam monstrii si toate fricile lui de la cea de intuneric pana la frica de zgomote, de animale sau frica de a face baie.
http://www.totuldespremame.ro/vocea-ta/vocea-ta-atentie-copilul-crede-tot-ceea-ce-spui
Leave a Reply