Parenting

Daca mananci tot din farfurie primesti si desert!

Daca mananci tot din farfurie primesti si desert!

Inca de cand sunt mici copiii, noi parintii ne straduim sa le asiguram o hrana corecta si adecvata care sa ii ajute sa creasca si sa se dezvolte armonios. Sunt copii care mananca putin si des, altii care sunt pofticiosi si hulpavi la mancare, altii lingavi…abia iau doua linguri de ciorba…nu conteaza cum, dar stiu sigur ca nu exista parinte care sa nu fie preocupat de cat si cum mananca copilul lui la fiecare masa, in fiecare zi. Si asa ar trebui sa fie!

Ceea ce nu inteleg unii parinti este faptul ca dulciurile nu trebuie oferite copilului drept recompensa! Daca copilul mananca tot din farfurie primeste desert! Daca copilul accepta sa manance broccoli mama ii da ciocolata! Daca copilul face liniste in magazin, dacae cuminte si ascultator primeste dulciuri!

Copilul are voie si chiar trebuie sa manance desert insa nu trebuie sa-l primeasca drept recompensa pentru un anumit comportament.

Consumul de dulciuri chiar si moderat intretine dependenta.

Cand vii de la serviciu, cand vii de la cumparaturi ai tendinta sa pui in geanta si ceva dulce pentru cel mic. El te asteapta acasa nerabdator si tu, ca mama vrei cumva sa te recompensezi pentru timpul pentru care l-ai lipstit de prezenta ta. Trebuie sa ne amintim ca micutul se bucura pur si simplu de venirea ta, mamico iar daca vrei sa ii faci o surpriza nu trebuie sa fie neaparat, una dulce.

Are un copil nevoie de zahar?

Sigur ca are nevoie. Zaharul este esential pentru buna functionare a creierului, insa cantitatea de zahar ar trebuie sa fie moderata De exemplu, fructele oleaginoase sau ciocolata neagra sunt benefice organismului prin aportul de acizi grasi esentiali, prin mineralele care le contin sau prin antioxidantii ce stimuleaza sistemul nervos central. Specialistii in nutritie recomanda zaharul din fructe si nu cel rafinat. Sau daca facem comparatie desertul gatit de mama in casa e mult mai sanatos decat orice alt produs din comert!

 

Care e cantitatea recomandata? Cand e prea mult?

Cand copilul refuza mancarea si vrea doar dulciuri, cand ajunge sa le ceara chiar si la miezul noptii…cand doar dulciurile ii aduc liniste si satisfactie atunci e un semnal de alarma.

Sunt copii carora li se face foame intre mese si care de obicei cer “ceva dulce”. Parintele nu il poate lasa sa rabde de foame si ajunge sa cedeze rugamintilor lui oferindu-i o gustare nesanatoasa in locul unui fruct sau a unui iaurt. Rezultatul imediat este un copil multumit, vesel si plin de energie.  Se stie ca zaharul inseamna carbohidrati=serotonina=fericire. Insa pe termen lung acest obicei poate dauna sanatatii copilului.

 Uneori e posibil ca foamea sa fie confundata cu setea fiindca unii dintre copii se iau cu joaca si uita sa mai bea apa.

Atentie, nu-i oferiti copilului dulciuri cand e necajit, stresat sau nemultumit! Pe viitor va asocia emotiile negative, frustrarile cu dulciurile si va deprinde un obicei nociv. Senzatia de confort, de siguranta, de iubire, de impacare, de resemnare nu trebuie satisfacute prin pofta de “dulce’.

Rar sunt copii carora sa nu le placa dulciurile. Totul depinde de mediul si de educatia pe care a primit-o.

Ideal ar fi sa inlocuim placerea pentru dulciuri a copiilor cu o alta placere! Un joc, un sport, ceva care sa-I atraga atentia in alta parte si sa-i aduca aceesi satisfactie.

Consumul exagerat de dulciuri are consecinte nefaste.

Dulciurile provoaca diabet, favorizeaza depunerile de colesterol si supun intreg organismul, mai ales inima la mari eforturi. Alte efecte nedorite sunt obezitatea, cariile, problemele  hormonale, dezechilibrul intestinal, decalcifierea oaselor si perturbarea sistemului imunitar.

Zaharul eu un drog! Da dependenta! Cu cat consumi mai mult cu atat vrei mai mult! Si inca ceva, este prezent in aproape toate alimentele!

Leave a Reply