Terapia cu ajutorul animalelor. Cui i se adreseaza

Terapia cu ajutorul animalelor castiga din ce in ce mai mult teren in Romania. Interventiile terapeutice cu ajutorul animalelor se dovedesc a fi benefice si motivante si aduc speranta in inimile parintilor ai caror copii sunt speciali.

La Cluj Napoca exista de trei ani un astfel de centru, care urmareste imbunatatirea calitatii vietii umane prin intelegerea si utilizarea metodelor care au la baza interactiunea dintre om si animal.

Echipa Centrului Dog Assist este una multi-disciplinara, formata din specialisti canini, caini de terapie atestati,  psihologi clinicieni, instructori canini si medici veterinari.  Asociatia se ocupa nu numai cu cu terapia asistata de animale, dar pregateste si testeaza cainii de terapie si instructorii canini.

Parintii copiilor care beneficiaza de terapia cu animale se declara multumiti de rezultate. Unii dintre ei chiar au mai adaugat un membru in familie, dupa ce a observat cat de importanta este interactiunea cu animale pentru tratamentul copilului.  Progresele copiilor sunt atat din punct de vedere cognitiv dar si motor.

 

Cui se adreseaza terapia cu animale

Eficienta acestei terapii a fost dovedita pentru toate categoriile de varsta. Persoanele ce sufera tulburari emotionale, psihologice, de comportament sau mentale. Copiii cu autism, cei cu sindromul Down, hipoacuzicii, nevazatorii, persoanele ce sufera de boli incurabile, persoanele cu dizabilitati fizice, cei care sufera de schizofrenie sau care au trecut prin traume ori abuzuri de orice fel pot gasi o ameliorare a simptomelor.

In ianuarie 2016, s-a deschis la Bucuresti primul centru din Europa de Terapie Asistata de Animale si Cercetarea Interactiunii Om-Animale unde caini comunitari antrenati si dresati urmau sa le fie de ajutor terapeutilor si deopotriva copiilor care sufera de dizabilitati la nivel locomotor, psihologic sau neurologic.

Datorita campului electromagnetic cu care sunt inconjurate anumite animale, in special pisicile si cainii pot fi considerati de mare ajutor in cadrul tratamentelor folosite de psihoterapeuti.

Animalele accepta omul asa cum este fara a emite judecati de valoare, fara a ameninta in vreun fel sau a avea ganduri ascunse. Persoanele cu tulburari emotionale interactioneaza cu greutate cu alti oameni iar terapia cu animale poate fi o solutie pentru ca persoana sa se deschida si sa dovedeasca incredere. Concentrandu-si atentia asupra nevoilor animalului, pacientul este distras de la problemele personale. Starea de sanatate se va imbunatati si datorita endorfinelor eliberate, persoana se va simti relaxata, fericita, linistita.

Succesul acestei terapii depinde de stabilirea unor obiective concrete, respectarea lor si de modul in care acestea vor fi atinse. Terapeutul va comunica beneficiarilor durata si impreuna vor analiza asteptarile care trebuie formulate cat mai realist posibil.

In cadrul acestei terapii pot fi folosite si alte animale sau pasari, insa cainii si pisicile si-au castigat locul fruntas aducand cu usurinta zambetul pe buze atat copiilor cat si parintilor. Detinatorii de animale stiu deja un lucru important: prezenta unui animal de companie le imbunatateste viata, reduce stresul cotidian si ii face mai fericiti. Starea de sanatate este ameliorata si mai atent supravegheata. S-a dovedit stiintific in urma studiilor ca in prezenta unui caine tensiunea arteriala se reduce, ritmul cardiac e incetinit, respiratia e regulata si muschii relaxati. Chimia sangelui a fost analizata in laborator si s-a constatat reducerea numarului hormonilor de stres.

Legaturile emotionale care se stabilesc intre animal si pacient pot schimba  perspectiva asupra vietii a beneficiarului. Lucrurile nu se petrec cu repeziciune dar orice mica performanta va imbunatati starea de sanatate a pacientului. Principalele obstacole raman costurile si durata tratamentului.

Beneficiile terapiei cu animale sunt nenumarate, de la imbuntatirea relatiilor sociale, cresterea stimei de sine, reducerea nivelului de anxietate, reducerea nivelului de agresivitate, dezvoltarea constiintei de sine, cresterea increderii atat in propria persoana dar mai ales in ceilalti pana la imbunatatirea motricitatii pentru persoanele care au un anumit handicap locomotor.

In alte tari din Europa acest domeniu are traditie statul dovedind mai multa deschidere prin stabilirea concreta a unui plan de interventie, cu obiective bine conturate si prin evaluarea rezultatelor atat inainte cat si dupa interventia propriu zisa.

Interventiile terapeutice cu ajutorul animalelor se dovedesc a fi benefice si motivante si aduc speranta in inimile parintilor ai caror copii sunt speciali.

http://www.totuldespremame.ro/copilul-tau/copilul-cu-nevoi-speciale/terapia-cu-ajutorul-animalelor-cui-se-adreseaza