Increderea in fortele proprii nu se transmite ereditar
Probabil ca te-ai intrebat de multe ori atunci cand erai insarcinata cu cine o sa semene bebelusul tau? O sa aiba ochii tai, va fi la fel de inalt precum tatal lui, o sa-i placa sportul la fel de mult ca tie, va fi indraznet si sigur pe el sau timid si rezervat? Daca despre inteligenta s-a dovedit stiintific, se mosteneste de la mama, (conform psychology-spot.blogspot.ro., totuldespremame.ro) increderea in fortele proprii nu se transmite ereditar ci se construieste treptat ptin educatie si experiente de viata.
Dar sa lasam genetica deoparte si sa observam lucrurile din realitatea noastra cotidiana. O relatie plina de dragoste si afectiune a mamei cu proprii copii va crea o legatura emotionala indestructibila. Daca la aceasta adaugam situatii noi care sa stimuleze intelectul copilului vom putea construi o stima de sine inalta si stabila pentru viitorul adult.
E bine stiut ca primul exemplu in viata copilului vine de la parintele sau in special de la mama. Obiceiurile de igiena, preferintele alimentare, pana la reactii comportamentale in anumite situatii au origini in exemplul oferit de cei care il inconjoara pe copil.
De exemplu daca mama vine de la serviciu si povesteste acasa cum una din colegele ei de birou a ironizat-o si a enervat-o toata ziua fara ca ea sa nu poata face nimic atunci nu e de mirare daca copilul, aflat in mediul lui de joaca sau la scoala manifesta o atitudine asemanatoare si se lasa umilit de prietenii de joaca sau de colegii de clasa.
Chiar daca ti-ai fi dorit pentru copilul tau sa mosteneasca increderea in fortele proprii si determinarea cu care actioneaza tatal lui acest gen de comportament trebuie intarit prin actiuni repetate, prin sustinerea copilului in cele mai dificile momente prin suport psihic si emotional si prin antrenarea lui in actiuni de succes. Probabil ca si tatal lui pana sa ajunga la acea stima de sine inalta a trebuit sa treaca prin anumite experiente de viata.
Cu cat parintele actioneaza mai timpuriu cu atat copilul va putea valorifica talentele si veleitatile pe care le-a mostenit genetic.V-ati putea gandi ca stima de sine, increderea in fortele proprii nu se poate manifesta de la varste fragede dar daca observam cu atentie comportamentul copilului vom observa ca sub influenta mamei un copil alege sa mearga mai repede singur in picioare decat un altul. Daca mama il sprijina in demersul lui, daca se arata incantata cand micutul face primii pasi asta ii va aduce incredere. Desigur mai sunt si alti factori care influenteaza aceasta abilitate a copilului. Daca a mai avut incercari de a pasi singur si a cazut sau s-a lovit atunci nu va mai incerca sa mearga cel putin pentru o vreme.
Apoi mai tarziu cand copilul dobandeste o anumita autonomie si treptat la joaca, in parc nu va mai fi ajutat de mama in escaldarea toboganului el va deprinde o lejeritate ce-i v-a lumina chipul atat lui cat si mamei. “Acum esti baiat mare!” ii va spune mama piciului. “Acum urci singur pe tobogan!” si astfel pe zi ce trece copilul colectioneaza si alte momente de reusita care ii vor crea o imagine despre sine foarte buna.
Oricat ne-am dori increderea copilului in fortele proprii nu se mosteneste genetic.
“Pai, cand eram eu copil…mai statea cineva sa-mi arate cum sa urc scarile sau sa ma catar in copaci?!…mai statea cineva sa ma incurajeze?” Poate ca aveti dreptate . insa daca va amintiti tocmai pentru ca nu a fost nimeni in preajma sa va laude reusitele poate tocmai de aceea nici pana in ziua de azi nu va place sa zburati cu avionul ori sa inotati in largul marii fara prea multe griji.
Asadar ramane in datoria noastra de parinti sa ne sustinem copiii fizic, psihic si emotional in toate incercarile lor pentru ca ei sa-si construiasca o stima de sine inalta si stabila ceea ce fireste implica increderea in fortele proprii, o evaluare corecta si realista a propriilor calitati si abilitati, o viziune cat mai fidela despre propria persoana si o doza fireasca de iubire de sine.
Vino alaturi de noi, joi 27 aprilie incepand cu ora 18 pana la ora 21 pentru a afla metode practice prin care copilul tau sa aiba incredere in fortele proprii.
In cazul in care copilul tau se simte mereu inferior si fara putere, daca persista in sentimente de autoinvinovatire, daca ii e teama sa isi exprime parerea si mereu se lasa condus de altii, daca nu are curaj sa incerce lucruri noi, daca nu se apara in fata altor copii care il jignesc ori daca se joaca mai mult singur si evita socializarea atunci inseamna ca nu are incredere in fortele proprii si ca nu are o parere prea buna despre el insusi.
Hai la ANTRENAMENT PENTRU PARINTI!
Gazde iti vor fi Alice Macrina Cornea, trainer si coach Certificat John Maxwell Team, psiholog si psihoterapeut in formare si subsemnat, Florentina Dumitru, psiholog si consilier pentru dezvoltare personala.
Atentie, numarul locurilor este limitat la 20!
Pentru inscrieri va rugam accesati link-ul de mai jos.
https://goo.gl/forms/FRfDKtNOqCG8Yscz1
http://www.totuldespremame.ro/vocea-ta/increderea-in-fortele-proprii-nu-se-transmite-ereditar
Leave a Reply