Curajul de a nu avea curaj
Ți-a fost frică vreodată? Și mie! Te-ai enervat vreodată atât de tare încât ai simțit că-ți pierzi mințile? Și mie mi s-a întâmplat! În acele momente granița dintre realitate și nebunie e atât de subțire cât o foaie de hârtie. E doar un pas până să cazi în prăpastie și să te prăbușești iremediabil.
Azi aș vrea să vă vorbesc despre emoții și despre gestionarea lor. Pentru că nimeni în copilărie, la școală sau acasă nu ne învață ce să facem când ne simțim triști, descurajați, dezamăgiți, furioși, surprinși, rușinați ori vinovați ajungem la maturitate cu o teamă în suflet care ia amploare ori de câte ori ne lovim de o situație problematică.
De cele mai multe ori căutăm metoda minune care să ne scoată din stare și să ne aducă din nou zâmbetul pe buze. În secolul vitezei ne trăim emoțiile cu rapiditate de parcă n-ar fi timp să le trăim suficient! Ne refuzăm astfel dreptul la autocunoaștere și dezvoltare personală. O soluție rapidă, genială, ieftină și dacă se poate palpabilă care să rezolve problemele cu care ne confruntăm și aici mă refer la emoții…nu există! Echilibrul nu apare din senin, bucuria nici atât!
E un adevărat proces pe care trebuie să-l parcurgem! Și chiar dacă la început pare greoi și de neînțeles vei vedea că pe parcurs cunoscându-te din ce în ce mai bine vei învăța lecția gestionării emoțiilor.
Firește că putem vorbi despre emoții pozitive și negative însă prea puțini sunt oamenii care vor să știe cum și în ce fel a apărut bucuria, admirația, fericirea ori mulțumirea. Pe cei mai mulți dintre noi ne interesează ce facem când suntem cuprinși de nemulțumire ori insatisfacție, de tristețe, de singurătate… de stările acelea care ne afectează viața de zi cu zi.
Și pentru că instinctul ne spune:”fugi!” alegem să fugim și să ne negăm propriile trăiri. Atunci creierul ne sabotează încercând să ne ofere o salvare pentru moment însă ” Din păcate, aflate sub presiune, emoțiile nu mor. Ele tac. Dar continuă să influențeze omul din interior.” cum bine spunea Sigmund Freud.
Așadar să învățăm să ne recunoaștem și să ne controlăm emoțiile înainte că ele să se oglindească în comportamentul nostru, în gândurile și acțiunile noastre.
După cum bine spunea psihoterapeutul Valentina Dragomir ar trebui să urmăm 7 pași pentru a reuși să ne gestionăm eficient emoțiile.
1. Recunoaște și numește emoția pe care o simți.
Când te simți rău un amalgam de stări îți invadează sufletul. Una din ele este însă mai pregnantă. Care din ele? Întreabă-te! Caută în tine! Vezi ce simți! Fii sincer! E rușine, frică, vinovăție, dezamăgire, tristețe, dispreț, plictiseală, dezgust, insatisfacție, gelozie, invidie?
2. Observă cum simți emoția în corpul tău.
Orice emoție care se manifestă în suflet este direct conectată cu trupul fizic. Unde simți că este emoția ta? În ce parte a corpului resimți durerea, apăsarea, presiunea? Pune mâna și atinge zona aceea dând dovadă de bunătate și blândețe pentru tine însuți. Închipuie-ți că mângâi un copil care s-a lovit și sângerează. Caută să-i alini durerea. Când avem sentimente negative, gânduri care ne frământă, durerea va apărea în zona stomacului, când suferim din dragoste, când ne e dor de cineva presiunea se va resimți la nivelul pieptului.
3. Observă cum emoția îți afectează comportamentul.
Când suntem furioși ridicăm vocea, ne găsim cu greu cuvintele, când ne este teamă avem tendința să ne ascundem într-un colț al camerei de unde să nu putem fi observați, când suntem triști plângem…oricare ar fi emoția ea ne afectează comportamentul fie că ne dăm sau nu seama de asta. Fii atent la ce acțiuni întreprinzi atunci când treci prin aceste stări negative. Unii fumează, alții mănâncă sau beau în exces iar lista poate continua la nesfârșit.
4. Identifică gândurile care îți însoțesc emoția și comportamentul.
Toate emoțiile sunt însoțite și susținute de gândurile noastre. Ne facem în minte o mulțime de scenarii pe care le alimentăm frecvent cu cele mai catastrofale întâmplări. Experiențele din trecut ne guvernează atitudinea și felul de a gândi. Dacă dialogul interior este unul critic și de cele mai multe ori așa se întâmplă emoțiile cresc în intensitate iar starea ta se poate agrava simțitor.
5. Identifică ce stă la baza emoției tale. Care este cauza? Ce a declanșat-o?
Caută cu mintea dar și cu sufletul vezi cum a apărut această emoție? Este legat doar de tine însuți sau de alte persoane ori situații de viață? Erai bine până acum câteva minute ori până acum câteva ore. Ce s-a întâmplat între timp? Dacă descoperi cauza emoției vei ști atunci cum să- ți ajustezi comportamentul și către cine să te îndrepți pentru a putea rezolva problema. Poate fi vorba de o nemulțumire la nivel personal sau poate fi vorba de o altă persoană care ți-a oglindit o parte a personalității pe care tu încerci să o negi sau să o ascunzi.
6. Acceptă emoția.
Odată ce știi cu ce confrunți și ești conștient de ceea ce simți fii bun cu tine și plin de compasiune așa cum ai face-o cu cel mai bun prieten al tău. Ai dat dovadă de curaj parcurgând toți acești pași. Acum nu te duce la polul opus negând ceea ce ai aflat deja și ceea ce simți. (Oricum..nu uita este doar o stare temporară!) Acceptă furia, frica, vina..imbrățiseaz-o! E parte din tine! Nimeni nu-i perfect! Nici tu nu ești! Fii sincer până la capăt și nu te judeca prea aspru. Acceptarea duce la vindecare.
7. Ancorează-te în prezent și acționează în consecință.
Odată ce ai aflat ce emoție îți guvernează gândirea, unde o resimți în trupul tău fizic, ce acțiuni întreprinzi și ce gânduri o însoțesc și ce anume a declanșat-o e timpul să te raportezi la momentul prezent și să-ți canalizezi resursele spre cea mai potrivită soluție pentru tine. Nu uita că nimeni nu te poate răni fără voia ta! Iar dacă nemulțumirea se îndreaptă spre propria persoană poate ar fi cazul să-ți schimbi comportamentul și discursul interior. Dacă atâta timp ai fost cel mai aspru critic al tău iar asta nu ți-a folosit ce ar fi dacă de data asta ai fii mai bun și mai îngăduitor cu tine?! Nu uita că o perspectivă diferită asupra lucrurilor îți va oferi întotdeauna cel puțin o soluție în plus.
Dacă ai nevoie sa vorbești cu cineva despre ceea ce simți și felul cum îți poți gestiona sentimentele te aștept să-mi scrii pe adresa de e-mail florentina.dumitru79@gmail.com. Nu lăsa pe mâine ceea ce poți face azi! Și tu meriți să ai o viață fericită si echilibrată!
Advertoriale
Asculta-ti corpul si Indruma-te sa vezi ce ai de rezolvat. Fii obiectiv si accepta acea stare. Descopera cauza care a generat emotia ta adversa. Ce s-a intamplat? Ce ai filtruat tu in acea situatie si cum ai interpretat-o?