Tu ai încredere în pasiunile copilului tău?
Zi de zi, pe stradă, la serviciu sau în autobuz aud mereu discuții între părinți care se laudă cu activitățile la care copiii lor sunt înscriși. Cursuri de înot, tenis, ore de canto, perfecționarea limbii engleze și nelipsitele meditații la matematică ori limba română.
Întrebarea este: prin aceste cursuri copilul își hrănește propriile pasiuni sau împlinește dorințele părintelui? Știu, știu copilul trebuie pregătit pentru viitor,dar cu ce preț?
Firește că identificarea cu succes a abilităților unui copil rămâne o sarcină dificilă în slujba părinților. Trebuie stabilite câteva criterii astfel încât să-ți dai seama dacă copilul tău este înzestrat cu tot ceea ce are nevoie pentru a-și împlini dorințele și de a investi în pasiunile lui într-un mod real.
Un prim pas ar fi ca micuțului să i se permită să experimenteze fiindcă dacă îl întrebați ce vrea să facă, ce sport își dorește să practice nu va știi ce să răspundă mai ales fără exemplificări. Dezvoltarea lui personală, conștientizarea propriei existențe poate începe de la doi ani însă copiii sunt într-o permanentă schimbare fiindcă evoluează. Schimbarea nu trebuie percepută că un handicap ci dimpotrivă. Mai degrabă, noi ca adulți opunem rezistență la schimbare deși de cele mai multe ori înseamnă evoluție. Uneori confuzia, nesiguranța sau neștiința sunt pregnante însă nimeni nu a spus că schimbarea este un lucru ușor. Identificarea propriilor abilități și valori nu poate fi făcută decât prin trăirea unor noi experiențe de viață. Nu uitați, copiii au “dreptul” să-și schimbe opțiunile! Își pot permite să nu fie consecvenți, au tot timpul din lume!
Socializarea joacă de asemenea un rol important și oferă un cadru propice pentru stimularea potențialului copilului. Exemplele oferite de colegii de la grădiniță sau de la școală, rolurile pe care ei le joacă în parc alături de prieteni sunt un indiciu către ce fel de activități s-ar putea îndrepta. Firește că vor fi și influențe negative însă noi ca părinți trebuie să le oferim mediul propice și timp de calitate alături de alți copii de la care au ce învața.
Ai încredere în copilul tău și în pasiunile lui! El are nevoie de susținere și înțelegere chiar dacă direcția în care merge nu e cea mai bună. E posibil că părintele să nu fie de acord cu pasiunea copilului însă libertatea de a alege îi va oferi micuțului încredere în forțele proprii.
Dacă perseverează, încurajează-i și cei mai mici pași. Nu face greșeala de a-l îndrepta spre propriile tale vise neîmplinite. Fii receptiv, deschis și susține-l necondiționat! Nu uita că primul lui model, ești chiar tu!
Înțeleg că fiecare dintre noi trebuie să ne câștigăm cumva traiul și să ne axăm pe meserii practice, bănoase,însă cei mai mulți ajungem să facem lucruri care nu ne sunt pe plac.
Ideal ar fi să ne urmăm pasiunile și să facem din ele un mod de a trăi, de a ne câștiga existența. Asta ar fi un avantaj de 99% în față celorlați care merg de nevoie la serviciu fiindcă cel pasionat are o sursă de energie inepuizabilă care-l conduce spre succes.
Observă-ți copilul cu atenție atunci când se joacă ori când practică anumite activități. Este bucuros, nerăbdător să meargă la orele de dans sportiv sau mai degrabă se joacă cu mingea în fața blocului alături de ceilalți copii? I se potrivește un sport de echipă sau unul în care acționează individual? Am văzut, de exemplu o fetiță care practica tenisul de câmp de circa trei ani. Antrenorul ei reclama faptul că micuța nu evolua și le transmisese asta și părinților. Ei s-au încăpățânat totuși să o aducă în continuare la cursuri. Am observat și eu că fetița nu avea înclinații sportive…. de altfel venea morocănoasă și pleca cântând de pe terenul de tenis, bucuroasă că ora s-a terminat.
Țineți minte, dragi părinți că tot ceea ce îi oferiți copilului dvs., toate aceste experiențe îl vor întregi că adult la maturitate. Străduiți-vă să identificați calitățile, atuurile copilului. Câteodată este atât de simplu. Un copil fericit este cel care își petrece timpul într-un mod plăcut. Dacă copilul dvs. fredonează piese în limba germană nu insistați să facă cursuri de limbă franceză!
Și încă un lucru foarte important: nu toți ne-am născut ingineri, medici sau poeți. Munca înnobilează indiferent cărui domeniu de activitate aparține!
Toți ne naștem cu aripi și toți avem aceeași șansă însă e obligatoriu să credem în ea.
Dacă simți nevoia să discuți cu cineva pe aceasta temă aștept să-mi scrii pe adresa de mail florentina.dumitru79@gmail.com. Impreună am putea gasi o soluție la problemele cu care te confrunți.
Leave a Reply